Artroza

Artroza este o suferinţă a articulaţiilor care se manifestă prin durere, împiedicarea mişcărilor normale şi deformări. Cauza acestor simptome este distrugerea cartilajului articular, orice articulaţie putând fi afectată de procesul artrozic. Suferinta artrozica se localizeaza de obicei în zonele mai solicitate ale organismului: genunchi (gonartroză), șolduri(coxartroză), coloana vertebrală (spondilartroză) sau articulaţiile degetelor. Persoanele care solicită alte zone decât cele sus menţionate pot prezenta artroze în zonele respective  (de exemplu balerinii fac artroze la glezne, boxerii pot prezenta artroze la nivelul pumnului).

Artroza este o boală degenerativă, factorii declanşatori favorizanţi fiind uzura articulaţiilor, suprasolicitarea, supraîncarcarea şi factorii genetici.Pentru prevenirea apariţiei artrozei este importantă activitatea fizică moderată practicată zilnic. Mişcările efectuate în timpul activităţilor zilnice, de rutină sunt mişcări repetitive, care uzează articulaţiile, pentru protejarea lor se recomandă plimbari zilnice de 2-3 kilometri. Transportul de greutăţi sau obezitatea ,traumatismele locale, frigul și umezeala sunt factori care trebuie evitaţi pentru prevenirea declanşării artrozei.

Tratamentul medicamentos urmărește ameliorarea senzaţiei dureroase, reducerea inflamaţiei şi redarea mobilităţii articulaţiilor afectate. Pot fi folosite preparate care se aplică local cu efect la locul aplicarii (unguente, comprese), cu efect și la distanță (supozitoare ) sau comprimate cu efect analgezic şi antiinflamator. Aceste produse rezolvă problema pe moment, dar este importantă administrarea unor produse care ajută la refacerea echilibrului între formarea şi distrugerea de cartilaj (preparate care conţin glucozamină, condroitină, colagensau acid hialuronic).

Recuperarea medicală a bolnavilor cu artroză este complexă, în acest proces fiind incluse proceduri din sfera balneoterapiei, kinetoterapiei,termoterapiei sau electroterapiei. Menajarea articulațiilor în perioadele dureroase se poate realiza cu ajutorul ortezelor şi dispozitivelor de susţinere.

Curele în staţiuni cu ape sulfuroase sau sărate , o dată sau chiar de mai multe ori pe an, sunt benefice pentru ameliorarea durerilor din artroze. Artroza este cea mai frecventă afecţiune reumatologică, prevalenţa ei fiind cu mult mai mare la vârstnici (aproximativ 70 % la persoanele peste 65 de ani comparativ cu 9 % la cei peste 30 de ani). Artroza este o boală care nu dispare în totalitate odată instalată dar cu tratamentul corect simptomele ei pot fi mult atenuate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Privacy Policy