Imunitatea

Imunitatea este capacitatea naturală a organismului de apărare împotriva agenţilor patogeni: virusuri, bacterii, paraziţi sau toxine. Stimularea imunităţii este un subiect controversat în ultima perioadă de timp, deşi specialiştii recomandă creşterea imunităţii cu excepţia unor situaţii particulare. În aceste situaţii (în care preparatele pentru creşterea imunităţii nu sunt indicate) sunt pacienţii care au suferit un transplant de organe şi cei care au boli autoimune. O categorie specială o reprezintă persoanele cu astm bronşic, administrarea preparatelor care stimulează imunitatea in această situaţie fiind indicat să se facă doar după consultarea medicului specialist.

Vaccinarea este o metodă de imunizare specifică, realizată prin inocularea unui preparat biologic cu proprietăţi antigenice, numit vaccin. Protecţia imunologică apare după un interval variabil de timp şi este specifică agenţilor patogeni pentru care s-a facut imunizarea. Din acest motiv uneori persoanele vaccinate cu vaccin antigripal la începutul sezonului rece pot face infecții bacteriene sau virale în perioada postvaccinare dacă infecţia este produsă de alţi patogeni decât cei inoculați.

Imunitatea specifică poate fi stimulată şi prin administrarea orală ( pe gură) a unor lizate bacteriene. Preparatele de acest fel combină de obicei lizatele bacteriilor implicate frecvent în infecţii respiratorii. Protecţia dobândită după administrarea acestor preparate este doar împotriva infecţiilor bacteriene ( sau a suprainfectării cu bacterii în cazul infecţiilor virale).

Există multe preparate care stimulează imunitatea nespecifică. Majoritatea sunt bazate pe extracte din plante sau combinaţii de vitamine, minerale şi extracte naturale. Deşi par lipsite de efecte adverse ( exceptând reacţiile alergice care pot apărea la orice produs administrat) şi produsele naturale au contraindicaţiile lor. Este foarte bine ca înainte de începerea unei cure de creştere a imunităţii să consultăm medicul sau farmacistul pentru a prevenii apariţia acestor efecte neplăcute.

Discuţia cu personalul de specialitate este utilă în alegerea preparatului potrivit pentru fiecare. Produsele cu lizate bacteriene sunt indicate persoanelor care fac des infecţii bacteriene (cu amigdale hipertrofice, vegetaţii adenoide sau alte categorii predispuse la sensibilitate bacteriană), în timp ce persoanelor predispuse la infectii virale li se recomandă produse care cresc imunitatea nespecific.

Preparatele care cresc imunitatea nespecific pot fi administrate şi în timpul răcelilor, ajutând la vindecarea mai rapidă şi la reducere simptomelor neplăcute asociate îmbolnăvirii. În situaţia unei erupţii herpetice (care apare pe fondul scăderii imunităţii ) administrarea de preparate cu vitamina C şi echinaceea în asociere cu produsele aplicate local, pe zona afectată, diminuează perioada erupţiei şi fenomenele neplăcute asociate acesteia.

O categorie aparte o reprezintă preparatele homeopate. Granulele care reunesc mai multe pricipii homeopate pot fi folosite preventiv sau curativ, în perioada în care răceala s-a declanşat deja. Marele avantaj al acestei categorii de medicamente este că pot fi utilizate şi la categorii de pacienţi cărora nu le sunt indicate alte produse medicamentoase ( copii, femei însărcinate sau care alăptează).

Farmacist Luminița Rusu