Infecţiile urinare

Infecţia urinară este una din cele mai frecvente afecţiuni întâlnite la adulţi, rivalizând ca incidenţă cu infecţiile respiratorii. Acest tip de infecţie apare mai des la femei sau bărbaţii aflaţi la vârsta a treia, dar poate afecta şi bărbaţii tineri sau copiii.Cauza uzuală a infecţiilor urinare este multiplicarea unor bacterii care pătrund în tractul urinar, mai frecvente fiind infecţiile cu bacteria Escherichia Coli, care se află în mod normal în organism.

Simptomele infecţiilor urinare sunt: durere sau usturime la urinare, nevoia de a urina des cu eliminarea unei cantităţi mici de urină, durere în spate, sub cutia toracică sau în zona abdominală, urina tulbure sau urât mirositoare, febră sau frisoane şi în unele cazuri hematuria. Tratamentul urmărește ameliorarea acestor simptome, de obicei fiind recomandate medicamente antispastice şi antiinflamatoare pentru atenuarea senzatiei de durere, dezinfectante urinare, produse naturale care îmbunăţăţesc funcţia excretorie şi menţin sănătatea tractului urinar şi, atunci când este cazul, antibiotice. Pe perioada tratamentului este indicat consumul unei cantitati mari de apă şi ceaiuri diuretice (cozi de cireşe, mătase de porumb, coada calului sau formule care asociază mai multe plante cu efect diuretic). Utilizarea antibioticului în tratamentul infectiilor urinare este indicat să se faca dupa primirea rezultatelor unui examen sumar de urina, urmat de urocultură şi antibiograma care determină la ce antibiotic este sesibil germenul care a produs infecţia.

Prevenirea infecţiilor urinare se face prin consumul optim de lichide zilnic( aproximativ 2 litri pentru femei si 3 litri pentru bărbaţi), urinarea imediat după ce apare senzatia, stergerea dinspre anterior spre posterior după urinare ( se evită astfel contaminarea regiunii uretrale cu bacterii din zona anală), evitarea utilizării produselor cosmetice şi de îngrijire cu potenţial iritant în zona genitală( deodorante, pudra de talc, geluri de duş cu PH neadaptat zonei) iar la femeile cu activitate sexuală este recomandată golirea vezicii urinare cât mai repede posibil după contact sexual. Persoanele care fac frecvent infectii urinare sau care nu constată o ameliorare semnificativă a simptomelor dupa tratament este recomandat să apeleze la un specialist.

Infecţiile urinare pot să apară şi la copii. Tratamentul la această categorie de vârstă trebuie să includă forme adcvate greutăţii şi dezvoltării sistemului lor enzimatic ( siropuri, pliculeţe cu pulbere, supozitoare). Copiii trebuie învăţati să se relaxeze când urinează pentru a goli complet vezica şi să nu se abţină atunci când au senzaţia că trebuie să urineze.

Dacă tratamentul medicamentos include şi o formă de antibiotic este importantă continuarea administrării produsului minim cinci zile, chiar dacă simptomele se ameliorează după două-trei zile.Tratată corect infecţia urinară se complică rar, dar tratamentele empirice sau administrarea de antibiotice perioade mici de timp (sub trei zile) favorizează ascensiunea bacteriilor spre căile urinare superioare şi rinichi, cu consecinţe neplăcute pentru persoana afectată.

Farmacist Luminița Rusu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Privacy Policy