Îngrijirea pielii în sezonul rece


Vântul şi temperatura scăzută din sezonul rece sunt factori agresanți pentru pielea noastră. Consecința directă a expunerii la temperaturi mai scăzute sau la variații mari de temperatură (de la cald la rece sau invers, la intrarea sau ieşirea din casă) este distrugerea filmului hidrolipidic protectiv al pielii, respectiv uscarea pielii. Pentru reducerea acestui efect de uscăciune sunt recomandate: evitarea  duşului şi băilor fierbinți, folosirea produselor de curățare care au în compoziție uleiuri sau principii hidratante şi protejarea  pielii cu haine din fibre naturale, care permit pielii să respire. Cea mai eficientă metodă de combatere si prevenire a uscăciunii pielii este utilizarea cremelor hidratante şi nutritive. Aceste produse trebuie folosite zilnic, după baie când pielea este umedă şi absorbția lor este optimă şi înainte de ieşirea din casă. Este important să aplicăm o cremă hidratantă înainte de fiecare ieşire din casă, în special pe zonele expuse direct la frig: față, gât şi mâini. Putem aplica cremele pe parcursul zilei de câte ori simțim că este nevoie (când avem senzația de piele uscată sau care ține).

Uscăciunea pielii poate deveni severă în această perioadă la copii şi vârstnici, la pacienții cu diabet, afecțiuni renale sau endocrine. Acestor categorii de persoane li se recomandă măsuri suplimentare  de protecție şi folosirea unor produse intens hidratante, preferabil hipoalergene.

Persoanele cu ten gras sau mixt, care folosesc creme hidratante adaptate acestui tip de ten nu trebuie sa schimbe crema obişnuită cu una nutritivă, dar este indicat  să aplice crema mai des sau să opteze pentru o variantă mai emolientă, preferabil din aceeași gamă.

În sezonul rece trebuie protejate şi celelalte părți ale corpului, expuse şi ele la frig, chiar  dacă nu în mod direct. Zonele corpului mai predispuse la uscăciune sunt coatele, gambele şi şoldurile, în aceste zone fiind necesară aplicarea mai deasă sau a unei cantități mai mari de cremă de corp. Folosirea balsamului pentru buze este obligatoriu dacă vrem să prevenim uscarea şi crăparea lor. mâinile pot fi protejate cu mănuşi în perioadele geroase dar trebuie să folosim în anotimpul rece şi creme nutritive pentru mâini, în special formule pe bază de glicerină, parafină sau unt de sheea.

Nu trebuie să omitem protecția solară în perioada de iarnă. Zăpada şi gheața reflectă rezele soarelui, utilizarea produselor cu factori de protecție (balsam de buze, cremă de față) fiind extrem de utilă în sezonul rece.

Tuturor ne place zăpada şi sărbătorile de iarnă. Printre schimbatul cauciucurilor maşinii, scosul paltoanelor din dulapuri şi goana după cadouri, este bine sa includem în programul nostru şi o vizită la farmacie pentru achiziționarea produselor de îngrijire ale pielii.

Farmacist Rusu Luminița

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Privacy Policy