Onicomicoza (Ciuperca unghiei)

Foarte multe persoane trec pragul farmaciei cu aceasta problemă şi, din păcate, numărul lor este în creştere.

În acest articol aş vrea să vin în ajutor cu câteva informaţii despre ciuperca unghiei, pentru a înţelege cât mai bine această afecţiune şi astfel, să o putem trata cât mai corect, de ce nu să o şi prevenim.

Onicomicoza este o infecţie a unghiei – de la mâini sau de la picior – dată de ciuperci din diferite tipuri. Afecţiunea apare în urma contactului direct cu ciuperca, însă nu toate persoanele dezvoltă boala. Se pare că predispoziţia genetică are un mare rol în apariţia simptomelor, dar şi imunitatea sau prezenta altor boli pot fi factori favorizanţi.

Simptomele onicomicozei sunt:

 • Îngălbenirea unghiei – începe prin apariţia unei pete galbene sau albe care se tot extinde.
 • Unghia devine fragilă, se rupe uşor şi chiar se crapă
 • Îngroşarea unghiei
 • Lăsată netratată, unghia se îngroaşă tot mai mult şi devine dureroasă.

Factorii favorizanţi în apariţia onicomicozelor sunt:

 • Purtarea încălţămintei strâmte, incomode, timp mai indelungat
 • Traume ale unghiei – lovire, unghie încarnată, infecţii diverse.
 • Condiţii de umiditate crescută şi igiena precară
 • Frecventarea piscinelor şi a duşurilor comune
 • Diabetul – pacienţii cu diabet zaharat au risc mult mai mare de a face onicomicoza datorită imunităţii scăzute, circulaţiei periferice deficitare şi fluctuaţiilor de glicemie.
 • Imunitatea scăzută.

E foarte important de ştiut că, odată instalată, onicomicoza nu trece de la sine. Lăsată netratată se agravează, unghia devine dureroasă şi inestetică, putând afecta activitatea de zi cu zi.

În tratamentul onicomicozei este bine să alegem variante de soluţii care se aplică local sau lacuri, nu unguente, datorită faptului că din soluţie substanţa activă pătrunde mai bine şi mai uşor în stratul cornos al unghiei. Va aşteptăm în farmaciile Napofarm să alegem împreună varianta cea mai potrivită pentru dumneavoastră.

Secretul succesului în tratamentul onicomicozei este perseverenţa!!!

Tratamentul acţionează prin oprirea înmulţirii ciupercii şi împiedicarea răspândirii. De aceea tratamentul trebuie să fie de lungă durata – de la 6 saptamâni până la câteva luni de zile.

Pe măsură ce tratamentul începe să-şi facă efectul, unghia începe să crească sănătoasă, însă dacă întrerupeţi administrarea soluţiei ciuperca începe să se reîmnulţească şi afectează din nou partea sănătoasa a unghiei.

Deci înarmaţi-vă cu răbdare şi respectaţi modul de folosire al tratamentului. Tratamentul se face până când toată unghia este sănătoasă, de la bază până la vârf, şi încă 2-3 saptamâni după aceea, pentru a preveni recidivarea bolii. De aceea durata tratamentului este atât de mare. În general unghia de la picior se schimbă în circa 3 luni complet, iar cea de la mâini în 2 luni, dar perioada poate varia de la o persoană la alta.

Administrarea soluţiilor locale se face zilnic, seara, înainte de culcare, după înmuierea unghiei în apă caldă, pentru a uşura pătrunderea soluţiei. Puteţi pune în apa si câteva pliculeţe de ceai de salvie, muşeţel, gălbenele – au efect dezinfectant, cicatrizant, antiinflamator.

Aplicaţi conştiincios soluţia – de la bază până la vârf, având grijă să acoperiţi toată unghia. Lăsaţi să se usuce complet. Este indicat să nu purtaţi şosete noaptea pentru un efect cât mai bun al tratamentului.

Pe toată durata tratamentului, tăiaţi unghiile cât mai scurt şi evitaţi folosirea ojei. De asemenea, evitaţi saloanele de cosmetica.

În cazurile mai grave de onicomicoză, tratamentul este asociat şi cu tablete de antimicotic, însă pentru asta este indicat să discutaţi cu medicul dermatolog şi să vă faceţi nişte analize în prealabil. Dacă vi s-au indicat tablete antimicotice pentru tratamentul onicomicozei este bine să asociaţi un hepatoprotector pe durata tratamentului, majoritatea comprimatelor antimicotice afectează ficatul.

Exista câteva suplimente alimentare, pe care le puteţi găsi în farmacie, care ar putea scurta durata de tratament:

– suplimente pentru stimularea imunităţii: colostrum (are şi acţiune antimicotică), preparate cu zinc şi seleniu, vitamine ( vit A, E, C)

– suplimente pentru îmbunătăţirea circulaţiei periferice – acolo unde este cazul – combinaţii de diosmina, vit C, castan – întrebaţi farmacistul sau medicul care vi se potrivesc mai bine.

– antioxidanţi care contribuie la detoxifiere, permiţând astfel organismului să lupte mai uşor cu onicomicoza: coenzima Q10, Resveratrolul, ceaiul verde sunt doar câteva exemple.

De asemenea, mai puteţi ajuta tratamentul cu câteva trucuri:

– puneţi câteva linguriţe de oţet de mere – îl puteţi cumpara din farmacie – în apa în care înmuiaţi picioarele seara;

– tot in apa pentru picioare mai puteţi pune o linguriţă de bicarbonat de sodiu

Dacă folosiţi aceste trucuri, nu uitaţi să clătiţi picioarele după înmuiere.

– folosiţi spray cu efect antimicotic, atât pentru picior cât si pentru încălţăminte – mai ales iarna, când piciorul nu respiră.

– folosiţi creme puternic hidratante şi cu efect răcoritor – aplicate preferabil dimineaţa şi seara.

– lăsaţi piciorul să respire cât mai mult – pe cât posibil, mai ales atunci când sunteţi acasă.

– purtaţi şosete din bumbac şi schimbaţi zilnic sosetele.

Prevenirea onicomicozei.

 • Evitaţi pantofii strâmţi şi incomozi, precum şi şosetele strâmte
 • Evitaţi statul prelungit in picioare
 • Evitaţi îmbrăcămintea strâmtă, care poate împiedica circulaţia corectă a sângelui.
 • Nu purtaţi încălţămintea altor persoane.
 • Evitaţi duşurile comune
 • Consumaţi alimente bogate în antioxidanţi: fructe de pădure, roşii, migdale, nuci, ardei roşu, roşcove, goji, etc.

În concluzie, cu tratamentul corect, recomandat de un specialist, şi muuultă răbdare, onicomicoza se poate trata cu succes.

În speranţa că v-am fost de ajutor, vă urez succes şi nu uitaţi să ne cereţi ajutorul ori de câte ori aveţi nevoie.

Sănătate să aveţi, că-i mai bună decât toate!

Farmacist Anuță Viorina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Privacy Policy