Tratamentul virozelor respiratorii

Răceala este o afectiune care apare frecvent în perioadele de toamnă, iarnă sau primăvară. Această afecţiune virală uşoară a tractului respirator superior (nas, gât) tratată incorect se poate suprainfecta bacterian, ducănd la fenomene mult mai neplăcute.

  Simptomele care apar de obicei sunt: strănut, nas înfundat, frisoane sau chiar febră, dureri de cap, găt iritat şi/ sau dureros, tuse seacă sau productivă. Tratamentul în virozele respiratorii trebuie individualizat în funcţie de simptomele care apar.

  În cazul nasului înfundat se pot folosi picături sau spray-uri pentru desfundarea nasului. Este important ca aceste secreţii să curgă şi să fie eliminate, altfel stând mai mult în contact cu mucoasa nazală creşte riscul suprainfectării bacteriene. Important în alegerea soluţiilor pentru desfundat nasul este să ţinem cont de perioada maximă de utilizare şi de faptul că unele formule usucă mucoasa, indicată fiind alegerea unei soluţii care conţine şi acid hialuronic sau a unor formule uleioase. În cazul copiilor mici se recomandă aspirarea acestor secreţii.

  Durerea de cap poate fi tratată cu analgezice sub formă de tablete sau plicuri. Plicurile sau tabletele utilizate în tratamentul răcelii conţin o substanţă cu efect analgezic (acid acetilsalicilic, paracetamol sau ibuprofen), un decongestionant nazal (pseudoefedrina, fenilefrina sau clorfeniramin) şi vitamina C. Alegerea produsului adecvat trebuie să fie făcută ţinând cont şi de efectele adverse ale acestora ( formulele cu ibuprofen sau aspirină nu sunt indicate persoanelor cu afecţiuni gastrice, pseudoefedrina nu este potrivită celor cu hipertensiune, paracetamolul nu este cea mai bună alegere pentru persoanele cu afectare hepatică).

  În general produsele cu efect analgezic utilizate în tratamentul răcelii au şi efect antipiretic, fiind utile în ameliorarea stărilor de frebră sau frisoane. În cazul unor temperaturi mai ridicate (> 38 grade ) se recomandă alternarea la patru ore a unei formule cu ibuprofen cu o formulă care conţine paracetamol.

  Gâtul iritat sau dureros trebuie tratat cu soluţii locale care conţin medicamente cu efect antiseptic, dezinfectant sau emolient (comptimate de supt, spray-uri pentru gât ). Este important ca după utilizarea acestor preparate 15-30 minute să nu bem sau mâncăm nimic, pentru ca medicamentele respective să stea căt mai mult în contact cu zona iritată.

  Tusea care apare în răceli poate fi seacă sau productivă. În cazul în care tusea este iritativă, fără secreţii este indicat să combinăm medicamente care inhibă centrul tusei cu comprimate de supt sau siropuri cu efect emolient. Dacă tusea este umedă (cu secreţii) se recomandă administrarea de produse mucolitice, care fluidifică secreţiile şi uşurează eliminarea lor.

  În timpul răcelii produsele care cresc imunitatea ajută organismul să lupte mai eficient cu virusul care a cauzat îmbolnăvirea. E bine să ajutăm organismul cu un supliment de vitamina C, preparate cu zinc sau produse naturale cu efect antiviral. Dacă răcelile sunt dese este indicată o cură de creştere a imunităţii în perioadele de primăvară şi toamnă.

  Alimentaţia în timpul răcelii trebuie să fie bogată în lichide (supe, ceaiuri, sucuri proaspete) şi în surse de vitamine (fructe şi legume).

  Viroza respiratorie durează în general 3-7 zile, dar sunt situaţii în care unele simptome persistă păna la trei săptămâni. Bănuiesc că v-aţi gândit la clasica expresie „ şapte zile cu tratament, o săptămână fără”. Utilizarea medicamentelor cu efect antiviral nu este justificată în cazul răcelilor uşoare, deci expresia susmenţionată are o bază reală. Este important însă cum traversăm această săptămână, ameliorarea simptomelor fiind posibilă cu administrarea tratamentului corect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Privacy Policy